Cand vorbim despre alimentatia corecta a copilului, ce alegem, laptele de vaca sa laptele de capra?

Dr. Mihaela Bilic: Pana la varsta de 1 an laptele de vaca este bine sa nu fie introdus in alimentatia copilului, pentru ca prezinta si risc alergen si in acelasi timp poate da probleme de digestie . Deci, dupa varsta de 1 an copilul poate bea laptele de capra sau de vaca , laptele de capra are avantajul ca este mai usor de digerat , iar grasimile din structura lui sunt in molecula mai mica, deci se absorb mai usor, este un lapte superior celui de vaca , iar daca este introdus dupa varsta de 1 an, laptele trebuie sa fie integral. Deci, copilul are nevoie de foarte multe grasimi in alimentatie pentru ca metabolismul lui si dezvoltarea corpului necesita grasimi, deci copii vor bea dupa varsta de 1 an lapte de vaca integral cu toata grasimea mentinuta in interior, nu lapte degresat.

L: Care sunt cantitatile recomandate in alimentatia unui copil, unui bebelus?
Dr. Mihaela Bilic: Este bine de stiut ca un copil are, pana la varsta de 5 ani, foarte bine dezvoltat instinctul de foame si de satietate, astfel incat, prima regula ar fi sa nu obligam niciodata un copil sa manance daca refuza acest lucru si in nici un caz sa nu il obligam sa termine din farfurie daca nu vrea sa faca acest lucru. Pentru ca alimentele nu trebuie folosite nici pe post de recompensa dar nici pe post de pedeapsa, si atunci o relatie normala cu alimentele se dezvolta in primii ani de viata si se dezvolta tocmai pe baza acestui reflex de foame si de satietate.

Un copil trebuie sa fie normal dezvoltat din punct de vedere fizic , asta inseamna ca nu trebuie sub nici o forma sa aiba surplus ponderal sau sa fie grasut si pufos, pentru ca numarul de celule adipoase se multiplica pana la pubertate. Deci, dorinta unei mame de a avea un copil dolofan si grasut este din pacate una gresita pentru ca acele celule adipoase toata viata vor reprezenta un risc de obezitate pentru tanarul si adultul de mai tarziu.

Deci, copilul este de recomandat sa fie usor slabut, pentru ca a fi slab nu inseamna a fi nesanatos. Copii oricum au un metabolism foarte accelerat, se misca mult si din cauza asta este normal ca ei sa nu aibe depozite de grasime. Deci nu va speriati daca copilul este normoponderal sau usor slab, nu are cum sa apara vreun risc de boala din asta. Un copil in mod normal in momentul in care ii este foame stie sa ceara, mai ales dupa varsta de un an si in momentul in care se opreste din mancat inseamna ca este satul.

Atentie insa la ceea ce inseamna diversificare! Este foarte important ca mama sa aiba si perseverenta si rabdare si sa introduca in alimentatia copilului alimente sanatoase. Deci, nu trebuie sa-I dam crenvursti sau cascaval pentru ca le acceapta mai usor si cu atat mai putin zahar, ci trebuie sa perseveram si sa introducem in alimentatia lui alimentele corecte. Deci, refuzul unui copil de a manca un aliment nou, nu inseamna ca podusul in sine este unul prost, ci inseamna ca doar nu este obisnuit cu gustul. Deci trebuie doar perseverat si introdus acel aliment pe cat posibil cat mai sanatos. Deci, nu va bucurati daca copii prefera gustul dulce, nu le favorizati si nu le alimentati aceasta preferinta, pentru ca gustul dulce este din nastere dezvoltat si nu trebuie sub nicio forma intretinut. Deci, evitati dulciurile si grasimile foarte concentrate din alimentatia copilului, si aveti rabdarea si perseverenta sa-l obisnuiti sa manance produse sanatoase.

Din punct de vedere al hidratatarii, din nou vreau sa precizez, in momentul in care ii este sete, un copil trebuie sa bea apa, este lichidul perfect pentru hidratare, niciodata sucuri de fructe nu trebuie folosit pe post de apa.


L: Zaharul trebuie eliminat din alimentatie pe cat posibil, dar ce parere aveti despre miere?
Dr. Mihaela Bilic: Mierea este un alt mit care este bine inradacinat in constiinta noastra pe principiul ca mierea este naturala , lucru care este clar ca si zaharul are aceeasi provenienta naturala, sfecla de zahar este la fel de naturala. Insa, mierea reprezinta o mare capcana datoita continutului foarte mare de calorii. Pe langa faptul ca are o putere de indulcire foarte mare comparativ cu zaharul, ea se gaseste intr-o forma topita, si atunci intr-o lingurita de miere, continutul caloric este similar cu continuul a trei lingurite de zahar. Deci, atentie mare daca folositi mierea ca produs de indulcire, folositi doar un varf de lingurita de miere pentru ca acela va fi echivalentul unei lingurite de zahar. Este bine de stiut ca, caloriile sunt la fel de goale ca si cele din zahar, deci caloriile provenite din miere nu au nici un fel de avantaj nutritional fata de cele din zahar, sunt srict calorii care duc la ingrasare, deci pe cat posibil eliminate produsele dulci din alimentatia, si nu folositi mierea in loc de zahar pentru ca nu are niciun avantaj nutritional, ci doar ingrasa. Un alt mit puternic inradacinat este conceptia ca laptele tratat UHT nu este la fel de bun calitativ cum ar fi laptele luat proaspat si fiert de noi acasa. Este un lucru gresit pentru ca tratamentul uht presupune incalzirea pentru foarte scurta durata a laptelui la temperaturi foarte inalte si are rolul strict de a distruge microorganismele, in schimb lasa neafectata cantitatea de vitamine si nutrienti din lapte, in schimb fierberea clasica la domiciliu presupune o incalzire de lunga durata a laptelui si in felul acesta se pot pierde vitaminele din el. Deci mamele ar trebui sa nu fie circumspecte si in nici un caz sa nu evite laptele tratat uht, pentru ca are toate principiile nutritive prezente, si din nou precizam, ca trebuie sa fie cu continut integral de grasime.Deci, fie ca este lapte pasteurizat, fie ca este tratat uht nu este decat foarte sanatos pentru copil si cu toate principiile nutritive prezente, in schimb fierberea clasica a laptelui acasa duce la scaderea continutului nutritiv al acestuia.

* alimentatia corecta *

One Response to Alimentatia corecta a copilului intre 1 si 3 ani
  1. […] Ma intreb cat va manca un astfel de copil la 20 de ani… Nu sunt medic, si nu stiu sad au o explicatie stiintifica, dar simt ca fetitei mele ii este bine asa, refuz sa o indop cu toate vitaminele din farmacie si incerc sa o hranesc cu alimente variate si cat mai putin procesate. Transformandu-mi acum artificial copilul, intr-un copil grasunel si dagalas doar ca sufletul meu de mamica sa fie multumit (ca micuta mea corespunde imaginii unanim acceptate) cred cu tarie ca imi condamn propriul meu copil la o viata de adult, cu o sanatate subreda si greutate supraponderala. Peste ani, vreau sa se simta bine cand mananca o pizza sau o prajitura, fara sa calculeze caloriile, si nici sa fie nevoita sa fie pusa la dieta de la 10 ani (am intalnit cazuri). Din punct de vedere financiar… se reduc cheltuieli inutile cu mancarea in exces, ca mai apoi sa se faca cheltuieli pentru obtinerea unui fizic normal… ca sa nu mai vorbim despre sanatate! Ori eu am o problema, si imi tin eu copilul infometat, lasand-o sa manance cat vrea ea, avand trei mese principale si doua-trei gustari, ori ceilalti au facut un scop in viata in a-si indopa copilul. Eu va invit sa citi articolul acesta: http://www.babyboom.ro/alimentatia-corecta-a-copilului-intre-1-si-3-ani/ […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *