M-am hotarat sa raman insarcinata. Ce pasi trebuie sa urmez pentru sanatatea mea si a copilului?

Dr. Mihaela Bilic: In primul rand femeile care doresc sa faca un copil, inainte de toate trebuie sa aibe o greutate corespunzatoate. Deci, daca toata viata ne jucam de-a cura de slabire din ratiuni estetice, in momentul in care ne hotaram sa avem un copil, macar pentru sanatatea lui , trebuie sa fim normoponderale. Deci, daca anticipam ca in viitorul apropiat vom avea un copil, ar fi bine sa ajungem la un numar de kilograme recomandat pentru varsta si inaltimea pe care o avem. Pentru ca, a intra in sarcina normoponderal, este un lucru foarte bun atat pentru mama cat si pentru copil, atat pentru dezvoltarea fatului cat si pentru revenirea mamei la foma dinainte de sarcina, cat mai repede si mai usor cu putinta.

Daca pana atunci femeia respectiva nu a avut o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ar fi bine sa invete sa aleaga alimentele cat mai corect. Adica, cat mai bine preparate, cat mai putine prajeli, cat mai putina grasime, cat si sa inceapa sa evite alimentele foarte concentrate in calorii cum ar fi dulciurile, branzeturile tip cascaval, branza topita, pentru ca toate aceste alimente foarte concentrate in calorii , daca sunt consumate pe perioada sarcinii vor ajuta la acumularea unui numar foarte mare de kilograme intr-un mod foarte usor. Si atunci, ar fi bine ca alimentatia noastra sa devina echilibrata inainte de a ramane insarcinate, deci, invatati sa gatiti corect si sa alegeti alimentele cu cantitate cat mai mica de grasime si de zahar, ca aceste obiceiuri adoptate inainte de sarcina sa fie respectate si pe parcursul celor noua luni de sarcina.

L: Ce parere aveti despre multivitamine, despre ce trebuie luat inainte de sarcina?

Dr. Mihaela Bilic: Daca femeia se pregateste sa ramana insarcinata, ar fi bine sa inceapa sa ia macar cu o luna, daca nu chiar cu doua luni inainte, supimente de acid folic, pentru ca acidul folic contribuie la dezvoltarea sistemului nervos la copil, si acest lucru se petrece in primele saptamani dupa fecundarea ovulului. Deci, deja in momentul in care femeia observa ca nu mai are menstruatie si ca a ramas insarcinata, tubul neural la copil este daja format. Asa ca suplimentele de acid folic sunt recomandate sa fie luate inainte de a ramane insarcinata cu macar o luna de zile .

Alte suplimente care ar fi recomandate ar fi suplimentele de fier, si nu atat fierul din produsele farmaceutice ci o alimentatie mai bogata in fier , pentru ca, paradoxal, majoritatea femeilor au un grad mai mic sau mai mare de anemie, si atunci este bine ca in perioada premergatoare sarcinii sa incercam pe cat posibil sa avem o alimentatie bogata in fier ca sa compensam cat de cat nevoile de fier crescute din timpul sarcinii.

L: Acidul folic nu poate fi luat numai din alimentatie?

Dr. Mihaela Bilic: Acidul folic poate fi luat din alimentatie, se gaseste mai ales in legume,in tot ce inseamna frunze verzi, insa in momentul in care apar suplimentele farmaceutice el este mult mai eficient absorbit. Asa ca , nu ar fi rau si nu strica, nu exista efecte secundare, nu strica daca primim si o doza mica de suplimente de acid folic sub forma de produs farmaceutic.

Un alt mineral de care va fi nevoie foarte mult in sarcina, este calciul. Asa ca femeia care doreste sa ramana insarcinata, macar ca obicei, trebuie sa inceapa sa introduca in alimentatie produse bogate in calciu, si foarte important, laptele. Pentru persoanele care au intoleranta la lactoza, sau digera mai greu laptele, atunci ele pot apela la produsele lactate fermentate deja, gen iaurt, lapte batut, branzeturi, pe care le tolereaza mai usor si care nu dau probleme digestive. Deci, inainte de a ramane insarcinata, aportul de calciu trebuie crescut pentru ca dupa sarcina femeia poate avea probleme de pierderi de calciu si demineralizari osoase, daca nivelul de calciu nu este adecvat in organism .

Un alt gest care trebuie facut inainte de a ramane insarcinata este renuntarea la suplimentele cu vitamina A si diminuarea consumului de ficat , un aliment care contine in doze foarte mari vitamina A, pentru ca aceasta vitamina este liposolubila , in doze mari ea este mentinuta in organism si depozitata in grasimea organismului si poate produce malformatii congenitale la fat. Deci, in cazul in care doriti sa ramaneti insarcinate, nu consumati ficat in cantitate mare si renuntati la suplimentele de vitamina A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *