Despre alimentatia sugarului, ce sfaturi ne puteti da?

Dr. Mihaela Bilic: Ideal ar fi pentru copil ca in primele 4-6 luni de viata sa primeasca lapte de la mama, deci, alaptatul la san este garantia dezvoltarii lui benefice si sanatoase ulterior. Este clar ca in momentul in care nu exista lapte matern atunci vor fi folosite formulele de lapte, insa, din nou, pana la 4-6 luni, alimentatia lui se bazeaza strict pe lapte .

Abia apoi tubul digestiv al nou nascutului este pregatit si suficient dezvoltat sa digere si alt tip de principii nutritivi si acestia sunt in primul rand carbohidratii , adica produsele fainoase. Deci, pana la 4-6 luni vorbim de o alimentatie exclusiv bazata pe lapte dupa 4-6 luni se incepe diversificarea alimentatiei. Cerealele si produsele fainoase sunt primele introduse insa, este foarte important sa facem cateva precizari pentru ca se fac foarte multe greseli si exista mituri. Atunci trebuie sa le desfiintam pas cu pas.

Prima greseala care se face este in privinta ceaiului, foarte multe mame considera ca ceai inseamna o infuzie de plante cu zahar, lipsa gustului dulce reprezinta pentru mame o problema, ele chiar spun “nu are gust daca nu are zahar”. In alimentatia copilului si nu numai la copilul nou nascut ci chiar a copilului pana la 5 ani, nu trebuie sa existe niciun fel de adaos de zahar din exterior. Deci, ceaiul indulcit este nu numai o greseala , este un mare risc pentru dezvoltarea obezitatii infantile, deci, sub nicio forma nu trebuie adaugat zahar in alimentatia copilului pentru ca gustul adultului este unul care este pervertit , este sensibil la stimuli foarte puternici , gustul copilului este cel natural si este satisfacut de alimente asa cum sunt ele in natura, deci nici sare si nici zahar nu trebuie adaugat suplimentar in alimentatia unui copil.

Si daca este sa vorbim tot despre mituri, atentie mare, exista o mare greseala apropos de carne. Foarte multe mame considera ca, carnea de pui este un prieten si atunci orice produs contine acest cuvant “pui” este un imbratisat si folosit fara restrictii . Puii din pacate, in cea mai mare parte din cazuri sunt crescuti la modul intensiv cu un aport foarte mare de hormoni, lucru care poate duce la tulburari hormonale la copil , asa ca daca ar fi sa alegeti, alegeti carnea alba de curcan, sau, pentru ca traim in Romania, si este o traditie, carnea de porc , pentru ca porcul este un animal care nu este rumegator, deci carnea de porc este mult mai putin saturata in grasime decat carnea de vita , contine fier mai mult decat carnea de pui. In momentul in care sunt alese parti slabe gen pulpa sau muschi, este o carne de inalta valoare nutritiva si in acelasi timp, animalul in sine este crescut in conditii mult mai sigure decat cresterea intensiva a puilor. Deci, nu va fie teama sa folositi carne slaba de porc in alimentatia copilului, nu da alergii, nu are grasime si este foarte sanatoasa.

Tot la capitolul mituri, vorbeam in perioada comunista, nici o masa fara peste, din pacate alimentatia la romani este deficitara la acest subiect, asa ca n-ar fi rau daca mamele ar incerca sa introduca in alimentatia copilului mic cat mai mult peste , este foarte usor de digerat, mai usor decat proteinele din carne , si atunci prezenta lui trebuie sa fie de cel putin 3 daca nu pana la 5 ori pe saptamana in alimentatia copilului mic.

Cea mai mare greseala la copii, si de aici au aparut si problemele grave de obezitate infantila, este folosirea fructelor, nu ca atare, sub forma de fructe proaspete, ci transformarea lor in suc. Deci, sucul de fructe este din pacate principalul raspunzator pentru rata mare de obezitate, pentru ca majoritatae mamelor il considera un aliment prieten, adica pe principiul fructele sunt sanatoase si naturale, ele il ofera copilului mic chiar in loc de apa , si atunci consumul exagerat de suc de fructe datorita zaharului si caloriilor prezente, duce foarte usor la obezitate. Doza recomandata de suc de fructe pentru un copil care a ajuns spre varsta de 1 an este de 120 ml, asta inseamna jumatate dintr-un pahar normal de suc , si in rest, copilul trebuie sa bea apa, este lichidul perfect pentru hidratare, iar nevoile copilului de lichide sunt foarte mari, metabolismul lui este foarte accelerat, deci, copii trebuie sa bea apa sau daca nu supe de legume, in nici un caz fructe transformate in suc. Fructele vor fi consumate ca atare cu tot cu pulpa fie pasate, fie daca nu mai tarziu mestecate si ele trebuie sa fie un aliment si pastrate in aceasta categorie a alimentelor care se mesteca si nu trecute in categoria lichide pentru ca a bea un suc de fructe este foarte usor si duce cu aceeasi usurinta si la obezitate.

Inca un dezavantaj al sucului de fructe este ca este acid si ataca smaltul, astfel incat nu faceti greseala sa puneti suc de fructe in biberoane la copil si sa-l dati seara la culcare pentru ca prezenta zaharului pe dinti duce la aparitia cariilor.

O alta greseala care se face in cazul in care apare diversificarea alimentatiei la copil este usurinta cu care mamele apeleaza la podusele prelucrate industrial in defavoarea celor proaspete si simplu gatite. Adica in loc de carne, ele considera ca mezelurile si, si mai grav, crevurstii, sunt o varianta perfecta de inlocuire a carnii , asa cum produsele lactate sunt foarte usor inlocuite cu cascaval, branza topita si alte paste de branza care contin o cantitate mare de grasimi. Deci, incercati ca pentru alimentatia unui copil sa porniti intotdeauna de la produse proaspete si sa le preparati voi in casa astfel incat cantitatea de grasime folosita si cantitatea de agenti de conservare sau amelioratori de gust sa fie inexistenta. Deci numai produsele praparate acasa si gatite pornind de la ingredientele proaspete pot fi si de calitate buna si santoase pentru un copil. Altfel, tot ce inseamna mezeluri, branzeturi concentrate, toate tipurile de alimente pe care industria alimentara le propune pentu copii sub forma unor mesae promotionale nefondate din punct de vedere nutritiv sunt periculoase tocmai din cauza faptului ca contin zahar si grasime intr-o cantitate exagerata si deci un aport caloric inutil pentu copil.

Copii nu au nevoie de zahar in alimentatie ca sa se dezvolte fizic si intelectual. Sunt foarte multe mame , si daca nu mame, bunici, care au impresia ca un copil care nu primeste dulciuri este un copil care este frustrat si in pericol de a se dezvolta nesanatos. Este o greseala enorma, zaharul nu contine nici un fel de principii nutritive, are doar calorii, iar preferinta pentru gustul dulce cu care ne nastem nu poate fi decat intensificata si intretinuta prin prezenta dulciurilor in alimentatia copilului.

Deci, fructele sunt un zahar suficient si produs de natura intr-o combinatie de fibre, apa, minerale si vitamine optim, astfel incat orice alt produs dulce trebuie sa fie prezent in alimentatia copilului doar cu titlu exceptional , asta inseamna daca nu o data pe saptamana, ar fi si mai bine chiar o data pe luna. Deci, nu mai oferiti dulciuri copiilor drept cadou sau recompensa ci eliminate-le pe cat posibl din alimentatia lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *