Consultul pediatric la varsta de o luna realizeaza de fapt un bilant al modului in care nou-nascutul s-a adaptat la noile conditii de viata.

Daca pana in momentul nasterii acesta a depins intru totul de mama , de mediul intrauterin, dupa nastere devine incetul cu incetul independent. Prima luna de viata reprezinta perioada de adaptare a nou- nascutului la viata extrauterina , fiind perceputa de mama si de familie ca una dintre cele mai dificile perioade .

Cand este momentul optim pentru consultatie?

Cel mai bun moment pentru observarea nou-nascutului de catre medicul pediatru este periaoda dintre doua supturi. Daca consultatia se face imdiat inainte de a fi hranit, sugarul este iritat, plange de foame, iar daca este imediat dupa supt este obosit si somnolent.

Ce se urmareste in timpul consultatiei?

Cel mai valoros indicator al starii de sanatate al sugarului este greutatea.

In prima luna de viata se accepta un spor ponderal intre 500 si 1000 de grame , deci, daca nou-nascutul a crescut in prima luna cu o medie de 750 de grame inseamna ca ii merge bine si o parte din temerile mamei sunt spulberate.

Ceilalti parametri care se urmaresc, sunt talia si perimetrul cranian. Nou-nascutul creste in lungime in prima luna intre 2 si 4 cm , iar perimetrul cranian se mareste cu 2 cm. Perimetrul cranian se urmareste cu atentie in primul an de viata deoarece orice modificare in plus sau in minus trebuie investigata.

De asemenea medicul observa atent starea generala, pozitia membrelor, miscarile , respiratia, aspectul tegumentelor, a zonei genitale si fesiere, aspectul ombilicului, aspectul mucoaselor, auscultatia plamanilor si auscultatia cardiaca pentru a trece la eventuale sufluri, examineaza abdomenul , regiunea inghinala, examineaza organele genitale, la baietei verifica daca testiculii sunt coborati in scrot, examineaza memebrele si articulatia soldului si pozitia labei piciorului.De asemenea este foarte important de stiut dimensiunea si starea de tensiune a fontanelei anterioare.

Este important pentru evaluarea sugarului la varsta de o luna , de aflat de la mama, tipul de alimentatie daca este exclusiv naturala, mixta sau artificiala, numarul meselor, cantitatea de lapte per masa , numarul si aspectul scaunelor, aspectul urinii.

Coreland toate aceste informatii cu examenul clinic, medicul pediatru poate trage o concluzie asupra modului in care nou-nascutul a depasit perioada de adaptare la viata extrauterina.
Consultatia la varsta de o luna este de asemenea un bun prilej pentru mama de a afla ce schimbari vor aparea in urmatoarea perioada.

Dupa prima luna incepe perioada de sugar in care vor aparea modificari ale somnului si a starii de veghe, cu marirea perioadei in care este treaz, modificari in alimentatie, cresterea interesului pentru mediul inconjurator.

In general consultatia se poate termina cu stabilirea schemei de vaccinare pe care o va urma copilul incepand cu varsta de doua luni.

One Response to Consultul pediatric la o luna
  1. […] primul control medical pediatrul va examina bebelusul din crestet pana in talpi, pentru a fi sigur ca nu prezinta anomalii. Acesta este un moment foarte bun pentru a discuta si […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *