Plansul, ca si scaderea poftei de mancare la un sugar sau un copil anterior linistit, poate fi un semnal de alarma pentru aparitia unei boli.

In primul rand sugarul trebuie dezbracat si examinat. Motivul poate sa fie o cuta, un fir de ata care irita tegumentul, sau, poate sa fie o eruptie care provoaca prurit (nb prurit = mancarime intensa a pielii, care apare in diverse boli (de piele). De asemenea scutecul murdar poate fi o cauza de agitatie .

Nu uitam, intotdeauna, la un sugar agitat sa-i luam temperatura, cu termometrul, chiar daca impresia noastra este ca nu are temperatura.

Urmarim apoi scaunele, scaunele pot sa fie moi; urmarim apetitul, adica pofta de mancare .
In jurul varstei de sase luni, un motiv de plans poate fi eruptia dentara.

Daca noaptea este extrem de agitat din cauza eruptiei dentare, putem administra o doza de paracetamol.

Un alt motiv de agitatie poate fi scaderea secretiei lactate la mama. Plansul apare in timp sau dupa supt. Se incearca completarea cu un lapte praf dupa ce suge la san. Daca primeste mai mult de 50 ml, inseamna ca mama nu mai are lapte suficient. In aceasta situatie trecem la alimentatia mixta, adica cu lapte de mama si in completare cu lapte praf. Nu uitam sa incercam sa-i administram de fiecare data apa sau ceai, setea poate sa fie un motiv de agitatie.

Multi sugari plang inainte de a adormi, acesta nu este un motiv de ingrijorare.

Disconfortul termic, temperatura prea ridicata sau scazuta a mediului poate fi o alta cauza de agitatie.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca agitatia mamei sau a anturajului se poate transmite sugarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *