Alaptarea incepe intotdeauna cu cateva reguli de igiena. Mama se va spala pe maini cu apa si cu sapun inainte de alaptare, va indeparta hainele, dupa care va spala sanul cu apa si cu sapun. De obicei se foloseste un sapun neutru, sau daca se foloseste totusi un sapun mai parfumat se limpezeste putin mai abundent, pentru a nu deranja copilul.

Dupa aceea se aseaza intr-o pozitie pentru alaptare. Cele mai folosite sunt, pozitia sezut sau culcat pe o parte in pat, pozitie laterala in pat. Se poate alapta si in picioare , mai ales mamicile care sunt in primele zile dupa o nastere naturala si au epiziotomii sau suduri pe perineu. Totusi, cele mai folosite sunt pozitia culcat, si sezut in fotoliu picior peste picior sau cu o perna asezata pe genunchi peste care se pune copilul pe partea sanului din care mama doreste sa alapteze.

In primele zile daca sanul este mai plin si dureros, se utilizeaza de obicei alaptarea consecutiva din ambii sani. Dupa ce copilul a tras dintr-un san cam 5-6 minute, se pune la celalalt san. Dupa ce a terminat de supt este recomandat ca mama sa se mulga. Daca sanii sunt inflamati, rosii si durerosi , se pune o compresa cu apa calda dupa care se maseaza sanul timp de 5 minute. Se practica tehnica mulsului manual sau cu pompa , in functie de ce pompa beneficiaza fiecare mamica. Dupa ce mama a terminat de muls, din nou va spala sanul cu apa si cu sapun, se va putea unge cu un unguent care sa protejeze sfarcul si eventual, se poate tine sanul neacoperit cateva minute pentru a favoriza imprimarea unguentului respectiv in tesuturi.

Ce mai trebuie sa stie mamicile, inainte de muls, indifferent ca este vorba de un muls manual sau cu pompa, intotdeauna mamica va trebui sa-si puna o compresa cu apa calda care se mentine 10-15 minute dupa care se va masa sanul folosind intotdeauna ambele maini. Dupa aceea mulgem sanii.

Mamele trebuie sa fie atente in timpul perioadei de alaptare, sa-si palpeze sanul pentru a descoperi daca apar nodule la nivelul acestora sau nodule subaxilari care se pot dispensa tot prin masaj, comprese. Cand apar nodule subaxilari , mama se poate adresa medicului ginecolog pentru a cere sfaturi.

La fel, trebuie sa fie atente , in primele zile, sau daca copilul se mentine putin mai mult la san decat 10-15 minute, s-ar putea sa apara ragade , iar sfarcul sa sangereze usor. Pentru a preveni suprainfectiile este nevoie de mentinerea unei igiene stricte, tot prin spalare cu apa si sapun. De obicei la sanul afectat se pune un mamelon de silicon pentru a proteja sfarcul respectiv. Sau, eventual se poate renunta pe o perioada de 24 de ore la alaptarea din sanul respective cu conditia ca acesta sa fie muls.

One Response to Sfaturi pentru alaptare
  1. […] Reflexul de suctiune (suptul) […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *