In primele trei patru saptamani de viata, alimentatia la san se face la cerere . Asta insemnand ca, punem copilul la san de cate ori plange. Este adevarat ca uneori copilul plange si din alte motive, nu numai daca este flamand. Mama este singura in masura care sa-si dea seama daca s-a saturat si daca va trebui sau nu alimentat din nou.

Dupa prima luna este bine sa se stabileasca un program mai larg, dar, in care copilul sa fie pus la san la interval de doua ore jumate- trei.

In cazul in care copilul este supra-alimentat, apar colicile abdominale , care duc la agitatie , la scaune multe, cu o consistenta crescuta . Cand apar aceste scaune este bine sa se introduca un program.

In primele saptamani sugarul are tendinta de a sta mai mult la san si sa adoarma la san. Mama ar trebui sa-l trezeasca prin mici ciupituri sau sau sa puna comprese ude pe obrajori. Sau, tot asa, poate sa incerce sa-l indeparteze de la san, nou-nascutul incercand din nous a suga. Daca mama crede ca s-a saturat, il ridica in brate, il bate putin pe spate, sa eructeze, si dupa aceea il poate culca in patut.
Uneori mama nu este sigura daca bebelusul a consumat suficient lapte. Se poate incerca cantarirea – proba suptului. Adica, sugarul, imbracat, este cantarit inainte de a suge si dup ace a terminat de supt. Facand o simpla operatiune de scadere ne putem da seama cam cate grame de lapte a supt sugarul. Trebuie sa stim ca in primele zile nu suge cantitatea pe care o va suge dupa o saptamana , in prima zi suge aproximativ 10 grame, in a doua zi douazeci si asa mai departe , pana ajunge la 90-100 de grame pe masa. Nu suge la toate mesele aceeasi cantitate In general, in total, exista o formula dupa care se poate calcula cantitatea de lapte pe care trebuie sa o suga.
De unde stim daca laptele este bun, asa o spun intre ghilimele, laptele de mama este bun, nu exista lapte de mama care nu este bun. De unde stim daca s-a saturat si daca mananca sufficient? Sugarul trebuie cantarit, si daca creste 15-20-25 de grame pe zi inseamna ca este alimentat correct.
Un lucru pe care trebuie sa-l retineti , este ca sugarul alimentat la san, nou-nascutul in primele zile de viata, pierde din greutate. Deci, daca s-a nascut de exemplu cu 2700 de grame , scade 200 de grame din greutate, asa ca v-a trebui sa tinem cont de acest lucru si de aici incolo sa facem graficul dupa care creste copilul.

One Response to Frecventa meselor la sugar
  1. […] Durata alimentatiei la san sau cu biberonul este de 30 min. (10-15 minute la fiecare san). Sugarul care doarme in timpul suptului trebuie trezit prin […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *