Ce este macrosomia?

Macrosomia sau o greutate mai mare a nou-nascutului este considerata in cazul in care bebelusul cantareste peste 4 kilograme. Greutatea medie a unui fat este de 3, 5kilograme.

Chiar daca sarcina este urmarita in mod constant de medic, si se efectueaza ecografii lunar, este destul de dificil sa se precizeze exact greutatea fatului. Masurarea greutatii fatului pe care medicul o face cu ajutorul ecografiei in timpul sarcinii, poate prezenta erori de pana la 10-15% in plus sau minus. Greutatea exacta se va afla doar in momentul in care bebelusul este nascut deja.

Cauzele macrosomiei

Medicul poate suspecta o viitoare macrosomie din mai multe motive. Fie burtica este mai mare in raport cu varsta sarcinii, fie mama este obeza, sau glicemia mamei este ridicata din varii motive cum ar fi de exemplu diabetul gestational. In multe cazuri baieteii sunt mai predispusi la macrosomie mai mult decat fetitele. Poate fi o cauza genetica, sau pur si simplu se poate intampla chiar daca nu exista nici un motiv vizibil. Se poate intampla ca o mamica sa nasca un copil cu o greutate absolut normala chiar daca prezinta acest risc in timpul sarcinii.

Chiar daca bebelusul este macrosom acest lucru nu influenteaza starea de sanatate a acestuia.

Nasterea unui copil macrosom

Modalitatea de nastere in aceste cazuri este stabilita de medicul care a urmarit sarcina. El decide daca se face operatia de cezariana, daca se poate naste normal fara riscuri. Totul depinde de starea de sanatate a mamei.

Nasterea pe cale naturala a unui copil mare poate fi foarte dificila existand riscul de rupturi grave perineale, si hemoragii puternice ale mamei. Poate fi afectat si fatul care se poate bloca dupa ce capul a fost deja expulzat, existand si riscul de distocie de umar – acest lucru se intampla foarte rar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *