Celule Stem

 Ce sunte celulele stem?

Pe intelesul tuturor, celulele stem sunt niste celule care se pot diferentia in alte celule cu specializari diferite sau in celule stem. Ele au aceasta putere de diferentiere, doar cele din cordonul ombilical, deci in niciun caz nu le gasim in alte tesuturi, ele sunt deja diferentiate sau specializate pe organul respectiv din tesutul din care fac parte. Deci celulele stem sunt din cordonul ombilical sunt niste celule stem care se pot diferentia in alte celule sau in celule stem.

De ce as stoca celule stem?

La nivel mondial deja aceste celule stem s-au adeverit ca pot reface organismul in cazul unei leucemii, si se pare ca stiinta evolueaza pe zi ce trece si ele se pot utiliza si in alte afectiuni. Afectiunile pentru care au fost folosite aceste celule sunt la nivelul sistemului nervos, de exemplu un copilas a avut o comotie cerebrala, si in urma acestei comotii au murit cateva celule nervoase, iar cu celule stem au reusit sa refaca acele celule nervoase lipsa.

Inseamna ca a evoluat medicina si ca nu este totul doar la stadiu de cercetari de laborator?

 Nu, deja au fost facute mii de transplanturi la nivel mondial cu celule stem.

Cat timp sunt stocate in banca aceste celule?

 Ele sunt stocate la -196 de grade Celsius, iar in aceste conditii ele pot fi stocate nelimitat. Daca un contract este incheiat pe 18 ani, sau 20, asta inseamna ca, copilasul este major, dupa 18 ani de stocare, si poate sa preia titulatura contractului, dar in acelasi timp parintii pot continua sa fie titularii contractului, nu sunt obligati sa schimbe titularul. Dar pe o perioada de 18 ani contractul este incheiat in prima faza, dupa aceea se prelungeste cu cat considera parintii ca vor sa stocheze proba.

Deci nu este o polita doar pentru 18 ani…

 Nu, din punct de vedere tehnic ele rezista nelimitat.

Pot stoca aceste celule in mai multe recipiente? Costa suplimentar lucrul acesta?

 Sigur ca da, este chiar recomandat sa se stocheze in mai multe recipiente, cand spun „mai multe” ma refer la doua maxim, pentru ca deja la trei recipiente calitatea probei stocate nu mai este la fel ca si cum ar doar in doua recipiente. Deci, ce este recomandat este sa se stocheze doar in doua recipiente, la cantitatea de sange care se poate recolta la nastere.

Se poate achita in rate?

 Sigur ca da, se poate achita in rate, se poate achita integral. In rate, ma refer ca si tariful initial se poate achita in rate si dupa aceea rate anuale, o data pe an se plateste o taxa de stocare.

Se plateste ceva si la primirea kit-ului?

 Nu, nu putem sa cerem parintilor sa plateasca ceva ce nu poate fi stocat. Proba daca nu se califica din toate punctele de vedere nu putem sa-i punem sa plateasca un serviciu care nu poate fi finalizat.

Laboratorul in care se depoziteaza celulele stem se poate vizita?

 Da, cu o programare prealabila, laboratorul poate fi vizitat de catre parinti, in principal dupa-masa, pentru ca sa nu se deranjeze fluxul in laborator.

Care este procedura in cazul in care parintii doresc sa colecteze aceste celule? Care sunt pasii?

 Pentru a intra in posesia kit-ului si a certificatului de stocare, in prima faza dupa ce gravida s-a hotarat sa stocheze celule stem va trebui sa ne anunte de hotararea ei, sa ne sune ca ar dori sa primeasca un kit de recoltare. La semnarea contractului primeste kit-ul de recoltare, iar cu acesta merge si-l inmaneaza cadrelor medicale atunci cand intra in travaliu sau cand este programata pentru cezariana. Ei stiu ce au de facut, sunt instruiti pentru a face recoltare, iar dupa ce s-a facut recoltarea trebuie sa sune la un numar de orgenta, apelabil non-stop, atat ziua cat si noaptea, si sa anunte nasterea si recoltarea. Noi venim sa preluam kit-ul de recoltare de la spital, il transportam cat de poate de repede in cadrul laboratorului nostri din Bucuresti, analizam proba din punct de vedere cantitativ si calitativ si daca totul este in regula, este stocata in ziua respectiva. Daca se observa ca sangele a fost infectat virusologic sau bacteriologic, atunci parintii sunt informati. Daca totul este in regula, atunci se elibereaza un certificat de stocare, iar cu acel certificat parintii pot sa ceara proba oriunde in lume caci noi o transportam pe cheltuiala noastra.

Inseamna ca acest rezultat al analizelor vine in cateva ore?

In cateva ore vine rezultatul cantitativ si cel calitativ al probei, asadar, in primele ore dupa ce s-a primit proba, colegii nostri ii vor suna pe parinti ca proba s-a calificat ca si cantitativ, ca si viabilitate.

Dar se fac niste analize…

Se fac niste analize bacteriologice si virusologice, virusii cum au o perioada de incubare mai indelungata, tocmai din  cauza aceasta parintii primesc rezultatele analizelor dupa o luna de zile. Analizele bacteriologice sunt gata mai repede, dar ca sa nu informam de fiecare data parintii, toate analizele vin impreuna.

Si daca analizele nu vor fi bune, vor plati ceva?  

Parintii vor plati doar costul kit-ului de recoltare si al transportului, care intra tot in acesta valoare.

Inainte de nastere, trebuie mama sa faca niste analize?

Da, recomandam sa se faca analizele virusologice, deoarece virusii se gasesc doar in organismul mamei, bacteriologic este probabil sa se infecteze si din exterior, dar virusii nu se pot gasi decat in organismul mamei, deci in sangele mamei si noi recomandam sa faca aceste analize inainte. Le recomandam, nu este neaparat obligatoriu, dar trebuie sa stie ca daca proba este infectata cu virusi este intr-un fel responsabilitatea parintilor si oricum se va descalifica proba la o infectie virusologica.

Cu cat timp inainte trebuie incheiat acest contract?Noi recomandam ca gravida sa se gandeasca cu cel putin doua luni inainte, sa intre in posesia unui kit de recoltare pentru ca se poate intampla sa fie o sarcina prematura si atunci ca sa nu ramana fara recoltarea celulelor stem, sa aiba deja un kit de recoltare. Noi recomandam ca undeva la inceput lunii a saptea sa solicite deja un kit de recoltare.

Datele completate in contract sunt confidentiale?

Sigur ca da! Regina Maria, Banca de Celule Stem, este inregistrata la Agentia Nationala de Protectia Datelor Personale, deci datele personale sunt in siguranta.

Daca Doamne fereste voi avea nevoie de o proba, pentru un caz medical, cui ma adresez?

Noua, dar ne trebuie o scrisoare medicala de la medicul care a recomandat transplantul, iar in momentul in care avem copia  certificatului de stocare si scrisoarea putem sa eliberam proba si s-o transportam acolo unde este nevoie.

Se stocheaza doar celule stem sau si sange placentar? Si de ce?

Se stocheaza doar celule stem cu leucocite. In cazul in care se foloseste pentru transplant proba cu celule stem, in cazul stocarii cu celule stem dispare sansa de a aparea sau pericolul de a aparea efect de grefa, de respingere a organismului a propriei probe. Sunt celule care la un moment dat in viata copilului pot sa se schimbe atat de mult incat propriul organism sa nu mai recunoasca acea celula, este destul de grav sa afara efectul de grefa. Din aceasta cauza transplantologii prefera bancile care fac separarea celulara, separa celulele stem si leucocitele de restul probei, pentru a disparea acest pericol. In acelasi timp daca este sa vorbim despre calitatea serviciului nostru, laboratorul nostru este printre putinele laboratoare care identifica celule stem dupa un identificator CD34+. Pentru aceasta identificare este nevoie de un aparat foarte performant si de ce este nevoie de aceasta identificare, pentru ca un transplantolog cand are informatiile acestea pe certificatul de stocare sau pe langa certificat, cu analizele impreuna, el poate sa evalueze din start daca acea interventie va fi cu succes sau nu. Pentru el este extrem de important sa fie separarea celulara facuta si identificarea celulelor stem sa fie facuta CD34+.

Si pentru familie pentru ca nu mai suporta o interventie…

Exact, si familia nu trebuie sa mai suporte alte costuri, pentru ca daca nu sunt facute, se fac la centrul de transplant si probabil, depinde de centrul de transplant, li se va cere sa achite aceste interventii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *