Copilăria este ultima șansă a părinților de a influența alegerile alimentare ale copilului și de aceea impunerea unor obiceiuri și atitudini corecte față de mâncare vor ajuta viitorul adult să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă. În general copiii preferă alimentele simple, necomplicat preparate și fără gust puternic.

Stomacul copiilor este mic, deci sunt obligatorii 3 mese principale în fiecare zi și 2 gustări între mese. Pentru gustări folosiți lapte, fructe, brânză, cereale, crackers, iaurt în locul produselor preambalate bogate în zahăr, grăsimi saturate și calorii.

copii _ foto _ 2Până la 6 ani copiii preferă fructele și legumele crude, crocante în locul celor gătite și moi.

Orice aliment nou și necunoscut va fi respins inițial de copil, de aceea introduceți-l mai întâi în cantități mici, la începutul mesei, printre alimentele deja cunoscute, astfel încât copilul să guste și să se obișnuiască cu altfel de mâncare. Nu comentați în niciun fel și nu atrageți atenția asupra noului produs și perseverați în „furnizarea“ lui până când va fi acceptat. Acceptarea unui aliment nu este întotdeauna determinată de gustul obiectiv acestuia, ci și de alte criterii subiective, cum ar fi:

  • temperatura crescută – copiii preferă alimentele călduțe deoarece mucoasa lor bucală este foarte sensibilă la căldură
    • mirosul puternic este neatrăgător pentru copii
    • simțul estetic – mâncarea trebuie să fie frumos prezentată, cu ingredientele clare (cât mai puțin zdrobite), să conțină culori vesele și chiar aranjamente și decupaje în forme geometrice sau zoomorfe; de exemplu un biscuit poate fi refuzat doar pentru faptul că este rupt.

Copiilor le place să stea la masă cu restul familiei și să fie tratați ca și adulții. Dezvoltați-le acest obicei pentru că sunt imitatori perfecți și vor învăța repede. Nu uitați că exemplul personal este cel mai important, așa că nu vă mirați atunci când copilul va refuza mâncărurile pe care nici voi nu le consumați.

Preferințele pentru un anumit fel de mâncare sunt determinate în mică măsură de moștenirea genetică, cel mai important mecanism fiind învățarea și imitarea obiceiurilor pe care le văd la cei din jur, adică la părinți în mod special. O experiență pozitivă poate fi implicarea celor mici în procesul de pregătire a alimentelor, ei consumând cu plăcere mâncarea pe care au gătit-o din mândria că au făcut ceva gustos.

Atmosfera din jurul mesei este de asemenea un factor important în atitudinea copilului față de mâncare. Comportamentul pozitiv, entuziasmul (chiar dacă cel mic se murdărește sau varsă farfuria), conversația plăcută între membrii familiei și comentariile pozitive legate de alimente contribuie la creșterea apetitului celor mici.

Contrar părerii generale, copiii mici nu au abilitatea de a-și alege o alimentație echilibrată,care să conțină toate substanțele nutritive, de aceea nu trebuie lăsați să ia singuri decizii.

Părinții sunt cei responsabili pentru punerea la dispoziție a unei palete cât mai largi de produse alimentare sănătoase, în timp ce copilul decide cât de mult și din care anume vrea să mănânce.

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 67

 

Sursa articol aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *