Este foarte probabil ca bebelusul sa fie foarte diferit de ceea ce v-ati asteptat. Vi se va parea mai mic, mai neajutorat . Veti fi foarte preocupata sa-i descopeiti toate petele, semnele din nastere, toate modificarile de culoare. Forma capului vi se va parea poate ciudata. Daca este ceva ce va ingrijoreaza intrebati fara sa ezitati medicul sau asistenta.

Se spune ca va veti iubi bebelusul din prima clipa – ceea ce, din cauza emotiilor – nu este obligatoriu. Aveti rabdare! Odata ce il veti cunoaste, il veti ingriji si-l veti tine in brate, tot universul vostru se va schimba. Iar cand veti descoperi ca va raspunde si ca se linisteste la sunetul vocii voastre, il veti iubi tot mai intens de la o zi la alta.

Primele impresii

Nu fiti dezamagita daca bebelusul nu pare perfect, putini arata astfel imediat dupa nastere. Este posibil sa observati pete, semne rosii, dar cele mai multe vor disparea.

Capul
Forma ciudata a capului este determinata de presiunea suportata la nastere. Pana la 2 satamani va arata normal. In varful capului se afla o zona moale, unde oasele craniului nu sunt sudate. Acest lucru se va intampla pana la varsta de 18 luni. Fontanelele nu pot fi lezate prin manevrarile obisnuite. Bebelusul poate avea par mult sau poate fi chel.

Ochii

Sunt de obicei albastri la nastere. Culoarea lor se definitiveaza la 6 luni. Pleoapele umflate sunt datorate presiunii suportate la nastere, dar totusi solicitati medical pentru ca acest lucru poate insemna o infectie.

Strabismul este frecvent, cel ocazional si nu cel cu semnificatie patologica. Bebelusul se poate uita crucis, in primele luni de viata.

Inca din momentul nasterii bebelusul poate sa va vada daca il tineti la o distanta de aproximativ 20 cm de fata voastra.

Limba

Poate parea legata de cerul gurii, astfel incat varful ei pare usor bifurcate cand si-o scoate din gurita. Varful va creste in primul an de viata.

Mainile si picioarele

Acestea pot avea o culoare vinetie, deoarece circulatia sangelui nu este inca adecvata.
De obicei bebelusii se nasc cu unghiile lungi. Trebuie sa le taiati cu grija cu instrumente speciale. Micutii se pot rani cu manutele daca au unghiile neingrijite.

Pumnisorii sunt stransi iar picioarele sunt deseori curbate deoarece bebelusul a stat ghemuit in uter.

Glandele mamare

Glandele mamare ale bebelusului pot fi umflate si pot avea chiar mici scurgeri de lapte. Acest lucru este perfect normal atat pentru fetite cat si pentru baietei. NU le stoarceti!

Organele genitale

Par mari la ambele sexe.

Testiculele baietelului pot fi situate sus, necoborate din abdomen.

Fetita poate aveas scurgeri din vagin; vor disparea in curand.

Pielea

Semnele din nastere dispar de obicei. Acestea sunt:

-semne rosii (ciupituri de barza), care se afla deseori pe pleoape, pe frunte si pe ceafa; dispar dupa aproximativ 1 an.

-semnele in forma de capsuna, care va pot ingrijora deoarece cresc; dispar de obicei pana la varsta de 5 ani.

-petele albastrui (rasiale) apar deseori in regiunea inferioara a spatelui la bebelusii cu piele de culoare inchisa .

-pata rosie-stralucitoare sau rosie purpurie este permanenta.

Petele sunt foarte des intalnite si ar trebui lasate sa dispara de la sine.

Pielea descuamata, in special de pe membrele superioare si inferioare ar trebui sa dispara in cateva zile.

Puful de pe corp (lanugo) este mai dezvoltat daca bebelusul a fost nascut premature.
Vernixul alb si gras este substanta care protejeaza in uter pielea copilului si o poate acoperi in intregime. Este indepartat cu usurinta.

Scaunul

La nastere, scaunul bebelusului are un aspect particular (verde inchis) si se numeste meconiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *