Primii pasi ai copilului sunt un eveniment in familie, un prilej de bucurie atat pentru parinti cat si pentru copil. Este socotita cea mai mare realizare in primul an de viata.

Care este varsta la care ar trebui sa mearga un copilas?

Copilul incepe sa mearga in jurul varstei de un an, desi sunt copii care incep mult mai devreme, in jurul varstei de zece luni. Se accepta o perioada intre zece luni si paisprezece luni.
La inceput copilul merge sustinut de parinti de mana sau sustinut de patut si de mobilier. Cand va pasi singur, mersul este nesigur cu o baza larga de sustinere si cu mainile departate de corp.

Va face cativa pasi si va cadea. Copilul trebuie sustinut si incurajat de catre parinti, in cazul in care se loveste si cade se va speria si va evita sa mai incerce sa mai mearga pentru un timp. Acest lucru se intampla mai mult la copii care incearca sa mearga mai devreme. Din partea parintilor mersul presupune o atentie sporita legata de prize, obiecte ascutite, corpuri casabile, colturile mobilei, obiecte detasabile si substante periculoase, in special detergenti si medicamente.
Cand trebuie sa ne ingrijoram legat de mersul sugarului si cand trebuie sa cerem sfatul medicului?
Sfatul medicului trebuie cerut daca copilul nu merge pana la varsta de 14 luni, daca merge pe varfuri la mai mult de 6 luni dupa primii pasi si daca a mers si brusc refuza sa mai mearga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *