Plansul la sugar este un mijloc de comunicare.

Cand plange, sugarul ne anunta ca are un discomfort. De aceea parintele trebuie sa incerce sa vada care este acesta. Prima cauza a plansului este foamea. In primele saptamani de viata agitatia sugarului este determinate de cele mai multe ori de colici care se manifesta prin plans accentuat, agitatie si flectarea memebrelor inferioare pe abdomen, uneori de eliminarea de gaze. Va trebui sa-i schimbam pozitia, sa-l masam usor pe abdomen in sensul acelor de ceasornic, sa-l culcam cu mana pe burtica, sa-i administram ceai, sa-l luam in brate, sa-l leganam, sa incercam diferite metode de a-l linisti.

Frecvent mama confunda plansul cauzat de colici cu foamea. Sugarul se calmeaza de fiecare data cand suge ceva. Atunci cand este pus la san, suge, se linisteste, dar in acelasi timp inghite si aer.

Durerile abdominale se accentueaza prin supra-alimentatie si astfel apare un cerc vicios. In acest moment apar si multe scaune de consistenta scazute, scaune numite si scaune de supra-alimentatie. Aceste scaune si cresterea exagerata in greutate sunt relevante.

Ce trebuie sa facem? Intrerupem alimentatia cateva ore, administram mucilagiu de orez in loc de lapte, iar mai tarziu inainte de fiecare supt administram cateva lingurite de mucilagiu de orez .

Un alt motiv de agitatie este scutecul murdar, bineinteles, sugarul v-a fi schimbat. Eritemul fesier, adica iritatia regiunii fesiere este un alt motiv de agitatie , pentru a preveni trebuie sa utilizam crème protectoare .

Uneori sugarului ii este sete, mai ales in anotimpurile calde. Va trebui sa incercam sa-I administram apa sau ceai atat cat doreste.

One Response to Plansul sugarului
  1. De la cat timp la un nou nascut i se poate da ceai pentru colici?Multumesc


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *