Alaptatul care este un lucru extrem de placut uneori se poate transforma intr-un lucru neplacut. Sanul poate sa creasca in dimensiuni, sa fie plin de lapte si acesta sa nu poate fi evacuat, aceasta este situatia angorjarii sanului, sau mai popular se numeste „furia laptelui”.

Aceasta problema apare din doua motive, in primul rand secretia lactata incepe brusc, se acumuleaza foarte mult lapte, nou-nascutul nu poate sa suga atat cat produce mama, si in aceasta situatie ca sa rezolvam problema va trebui sa incercam sa mulgem laptele. Laptele se poate mulge manual sau se poate  mulge cu aparate, fie manuale fie electrice. De asemenea, ca sa fie mai usor de mult, sanul trebuie sa fie masat usor si eventual se pot aplica comprese calde.

O alta problema a sanului este mastita. Aceasta apare atunci cand un microb patrunde in san. De obicei microbii patrund prin mamelon, de la nivelul ragadelor, in situatia in care sanul nu a fost destul de bine protejat de microbi prin spalare si prin aplicare de creme protectoare. Mastita este deja o problema medicala, mama trebuie sa se adreseze unui medic, care de cele mai multe ori va administra antibiotice, de asemenea se aplica si comprese reci pe sani.

Sanul cu mastita creste in dimensiuni, iar in anumite zone apar edemi si roseata, fiind extrem de dureros. Atata timp cat inflamatia este numai la nivelul sanului, sugarul poate fi alimentat in continuare, daca infectia este la nivelul mamelonului si in momentul in care se mulge apar secretii purulente, atunci sugarul nu mai poate fi alimentat de la acest san, iar sanul trebuie evacuat cu pompa  sau prin masare cu ajutorul mainii.

Ragadele sunt un fel de rani care apar la nivelul mamelonului, cauza fiind macerarea tegumentului, provocare de catre saliva sugarului. Ca sa prevenim aparitia ragadelor sugarul este bine sa nu fie tinut mai mult de 15 minute la un san, oricum se stie ca in primele 15 minute sugarul suge aproape toata cantitatea de lapte necesara.

Mai pot sa apara mici deficiente in alimentatia la san, mameloanele ombilicate, acestea putand fi inlocuite cu mameloane artificale din silicon. Mameloanele din silicon pot fi aplicate si in momentul in care apar ragadele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *