Statul in sezut al micutilor.

“Una dintre principalele achizitii motorii in primul an de viata este statul in sezut, nesustinut. Media de varsta la care un sugar reuseste sa stea in fundulet singur este in jurul varstei de 6-7 luni.

In sezut, sugarul poate sa manance si sa se joace; de la 6 luni incepe si etapa diversificarii alimentatiei cu alimente solide si semi-solide, sugarul putand fi pus in scaunelul special pentru a putea fi hranit.

Cum il ajutam?

Este foarte important sa il stimulam prin exercitii simple incepand cu varsta de 5 luni; este un pas important si este nevoie ca muschii spatelui sa ii sustina greutatea.

Punerea sugarului pe burtica il ajuta la intarirea muschilor spatelui; un alt exercitiu simplu este din pozitia culcata, tragandu-l de manute il putem ridica pentru cateva secunde si sustine.

In jurul varstei de 6 luni il putem ajuta punandu-l in sezut intre perne. La inceput, pozitia in sezut este una nesigura, copilul nu reuseste sa isi tina echilibrul decat pentru cateva secunde, cazand apoi in fata sau in lateral.

Sugarul adopta o pozitie a corpului curbata, insa cu timpul muschii spatelui se indreapta si se intaresc, astfel incat reuseste sa se sustina din ce in ce mai mult timp.

Cand sa ne ingrijoram?

Daca sugarul nu reuseste sa stea in sezut pana la varsta de 7 luni desi a fost stimulat, este nevoie de un consult medical pentru a exclude o afectiune musculara si nervoasa.”  – Dr. Mihalache Maria Cristina, medic pediatru, Regina Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *