Cum putem gestiona stresul financiar?

AXA v 2

“R: In primul rand iti multumim ca ne esti alaturi. Am constatat in ultimii trei ani si jumatate de cand il avem pe Mihnea ca planurile noastre de acasa nu prea se potrivesc cu cele din targ si intotdeauna in targ trebuie sa consumam mai multe resurse decat ne asteptam. Ajuta-te ne rog sa intelegem cum putem sa reducem din acest stress financiar, din acest risc financiar.

V: As spune in primul rand multumesc pentru ca m-ati invitat, si in al doilea rand as vrea sa spun ca este o situatie comuna mai ales in randul unei tinere familii sa intalneasca asemenea situatii si sa aiba asemenea preocupari. V-as povesti despre experienta pe care am avut-o traind o vreme in Occident  si am constatat ca acolo poate prin educatie, poate prin traditia culturala si prin nivelul de intelegere a instrumentelor financiare si a relatiei cu banii in general, oamenii au tendinta in primul rand sa puna deoparte niste bani din venitul pe care il castiga, si ceea ce le ramane sa cheltuiasca. Or daca ar fi sa traducem asta la realitatea romaneasca, cum se intampla asta la noi? Raportul dintre venituri, cheltuieli versus de a pune ceva deoparte. Cam cum se intampla?

L: Nu prea mai ai ce sa pui deoparte. Dupa ce iti achiti toate…

V: Din pacate nu. Deci in primul rand noi inversam un pic raportul si intai cheltuim din venit ca sa acoperim ceea ce este de acoperit si daca mai ramane ceva punem deoparte. Tu ne spui cu sinceritate dezarmanta ca „nu prea ramane”. Sunt persoane care ar spune ca raportul intre venituri si cheltuieli ar fi zero, uneori este chiar negativ, cu alte cuvinte suntem uneori in situatia de a cheltui mai mult decat castigam si cu toate astea reusim intr-un anumit fel sa ne descurcam, insa costul acestei modalitati de a ne descurca este stresul despre care aminteai.” Adrian Iacobus, psiholog

Vedeti si articolele: Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar V

4 Responses to Stresul financiar I
  1. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar […]

  2. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar IV, Stresul financiar […]

  3. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar […]

  4. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *