Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r77245romu/babyboom.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2539
Alimentatia femeii insarcinate partea I – Interviu cu Dr. Mihaela Bilic – BabyBoom.Ro

Ce trebuie sa contina dieta unei femei insarcinate si mai ales in ce cantitate?

Dr. Mihaela Bilic: Cum am spus si anterior, alimentatia gravidei trebuie sa fie una de foarte buna calitate, asta inseamna ca din cele trei categorii de principii nutritive, glucide, proteine si grasimi, trebuie sa alegem numai produsele de varf, de cea mai buna calitate.

In primul rand dieta gravidei trebuie sa fie din punct de vedere caloric usor superioara alimentatiei unei femei normale. Acest supliment de calorii, intre 200 si 400 de calorii pe zi apare numai de la jumatatea sarcinii incolo, si el nu reprezinta o scuza pentru femeile care vor ca pe perioada sarcinii sa isi satisfaca toate poftele din punct de vedere nutritiv.

Deci, nu trebuie mancat pentru doi in perioada sarcinii, ci trebuie alese cu grija alimentele, iar portia corecta sa fie pastrata in dimensiunile normale, in nici un caz atunci cand suntem insarcinate nu trebuie sa dublam cantitatea de mancare.

Si daca ar fi sa o luam pe rand, incepem cu glucidele , adica tot ce inseamna carbohidrati fie ei tip fainos, fie zahar. In perioda in care femeia este insarcinata carbohidratii si glucidele trebuie sa fie prezenti in alimentatia ei. Sunt foarte multe cure de slabire care ii elimina din alimentatie in momentul in care vrem sa slabim. In nici un caz in perioada sarcinii nu avem voie sa fim la cura de slabire, iar carbohidratii si implicit glucidele sunt principii nutritive care sunt esentiale ca si baza din care copilul se dezvolta. Deci, a manca glucide lente din produsele fainoase, din leguminoasele boabe, adica: paine, orez, cartofi, paste fainoase, mamaliga (de ce nu, pentru ca suntem romani si stim ca ea face parte din traditia noastra) trebuie sa fie prezente la fiecare din cele trei mese principale ale zilei.

Ceea ce este de evitat la capitolul carbohidrati sunt glucidele rapide provenite din zahar. Zaharul, pe cat posibil, trebuie sa fie eliminat din alimentatia gravidei el nu contine decat calorii goale, nu are nici un fel de principiu nutritiv, si glucidele care sunt rapide si satisfac nevoia de dulce si care sunt in acelasi timp si sanatoase sunt glucidele din fructe, adica fructoza din fructe. Astfel incat o femeie insarcinata daca simte nevoia de dulce este bine sa apeleze la fructe pe post de desert si sa caute sa elimine zaharul pe cat posibil din alimentatia ei.

In momentul in care vorbim despre proteine, din nou, pe perioada sarcinii cantitatea de proteine necesare unei femei gravide creste  pentru ca poteinele reprezinta suportul de dezvoltare al copilului. Si atunci, pe perioada sarcinii este nevoie de proteine de cea mai inalta calitate, asa cum sunt proteinele din produsele animale, carnea slaba fie ea de pui, de curcan sau carne rosie, de porc si de vita, trebuie sa fie prezente in alimentatia gravidei, dar atentie, sa nu fie depasite dozele recomandate. Asta inseamna ca nu este nevoie sa mancam carne la fiecare masa, este suficient daca consumam o data pe zi proteine din carne. Sa nu uitam de asemenea de proteinele din lapte si din produsele lactate. Si aici ele trebuiesc alese cu cantitate cat mai mica de grasime. Preferati produsele lactate slabe gen lapte, iaurt, branza de vaci, chiar si telemea si evitati branzeturile concentrate care contin foarte multe grasimi tip cascaval, branza topita. La fel si la carne, in momentul in care vorbim de carne, ne referim la carnea slaba pentru ca acolo sunt si proteinele de calitatea intai si in acelasi timp cantitatea de grasime trebuie sa fie foarte redusa, adica alegeti pulpa, muschiul si eliminati orice urma alba de la carne pentru ca este slanina suta la suta. De asemenea evitati mezelurile care sunt transformate in pasta de carne, mezelurile tocate gen salam, parizer si limitati-va la mezelurile care inca mai pastreaza forma carnii si care sectiune arata de culoare roz si nu contine puncte albe, tip muschi afumat, cotlet, pastrama . Evitati tocaturile sub orice forma pentru ca ele presupun o cantitate mare de grasime adaugata.

L: Ati spus despre parizer, salam, dar apar produse gen crenvursti de pui de exemplu?

Dr. Mihaela Bilic : E o mare capcana aici la capitolul mezeluri. Orice carne transformata in mezeluri presupune un aport suplimentar de amidon, pentru ca ele se injecteaza cu acea zeama alba pe care am vazut-o ca este prezenta in ambalaj si care reprezinta de fapt un suc dulce . Deci, cantitatea de calorii din mezeluri este de trei patru ori superioara celei din carne, si atunci mezelurile pe ansamblu ar trebui sa fie evitate. Si cu atat mai mult mezelurile “nepericuloase” pentru ca sunt de pui , cantitatea de grasime din parizer si din crenvursti, este mai mare decat cea din carne si atunci cititi cu atentie etihetele si veti vedea ca de fapt consumati mai multa slanina decat carnea de pui, iar faptul ca este din pui sau din porc, chiar nu mai face diferenta. Sunt mezeluri de calitate inferioara si care trebuie pe cat posibil eliminate pentru ca aportul de grasime este unul exagerat. De asemenea tot la capitolul mezeluri, este bine de precizat tot ce inseamna conserva si mai ales pastele tip pate de ficat fie el ca este vegetal, pentru vegetariene, sau clasic , la fel, cantitatea de grasime care este adaugata este extrem de mare. Gravidele ar fi bine daca ar elimina mezelurile din alimentatie si daca ar incerca sa gateasca din preparate proaspete, deci din carne proaspata, facuta la cuptor si apoi folosita sub forma de mezel , adica taiate felii din respectiva carne rece este cea mai sigura si mai sanatoasa varianta de consum a carnii.

O alta categorie de nutrienti care este importanta in alimentatia gravidelor sunt grasimile. In momentul in care o femeie este gravida ea are nevoie de o cantitate mare de grasimi in alimentatie pentru ca dezvoltarea creierului la copil se face pe baza acestor grasimi, insa este foarte important ce tipuri de grasime consumam.

Este nevoie in organismul nostru de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 pe care corpul nu ii poate sintetiza si care trebuie adusi prin alimentatie si de aceea prdusele care contin acesti acizi grasi trebuie incluse obligtoriu in alimentatia gravidei.

Acizi grasi esentiali omega 3 gasim in pestele gras, deci obligatoriu alimentatia gravidei trebuie sa contina de minim 2 ori pe saptamana, ar fi bine chiar de trei – patru ori pe saptamana peste gras tip somon, ton, sardina, pentru ca aici cantitatea de acizi grasi este foarte mare si copilul are nevoie de ei pentru dezvoltarea corecta.

Acizii grasi esentiali omega 6 se gasesc in semintele oleaginoase, deci putem consuma uleiul de floarea soarelui, de masline sau chiar si seminte cu mare atenie insa, de multe ori cantitatea de ulei din alimentatie depaseste cu mult necesarul . Avem nevoie de una-doua linguri de ulei pe zi, deci nu consumati ulei in exces doar de dragul acizilor omega 6, pentru ca excesul inseamna calorii multe care se transforma usor in grasime. Deci, daca pestele gras este bine sa fie consumat “la liber”, in schimb cosumul de ulei trebuie limitat, si, in momentul in care consumati ulei , consumati-l crud, deci, nepreparat termic, adaugat peste mancare sau peste salata dupa ce acestea au fost luate de pe foc, in nici un caz transformat in prajeala, pentru ca atunci apar produsii toxici care nu fac bine nici mamei, nici copilului.

One Response to Alimentatia femeii insarcinate partea I – Interviu cu Dr. Mihaela Bilic

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *