Alaptare: Secretia lactata apare imediat dupa nastere, in general dupa 6-12 ore; uneori dupa operatia cezariana poate sa intarzie cam 24 de ore.

La inceput, laptele, vine in cantitate mai mica si este mai greu exprimat, iar aspectul lui difera de la o saptamana la alta.

La inceput laptele de mama este transparent, cu o culoare usor cenusie, el este mai putin gras, dar este mai bogat in globuline si alte substante necesare nou-nascutului; ca pe parcurs sa devina mai consistent cu o culoare galbuie. Daca este muls si pus intr-un vas la suprafata apare o pelicula de grasime. El are consistenta necesara alimentatiei exclusive a unui sugar pana la varsta de 5-6 luni.

Un lucru important dupa nastere si dupa ce a aparut secretia lactata este mulsul.

De ce trebuie muls laptelele de mama?

In primul rand nou-nascutul nu are puterea de a extrage intreaga cantitate de lapte produsa de san si atunci noi incercam sa golim sanul prin muls. Mulsul este foarte important din doua motive; in primul rand, goleste sanul impiedicand aparitia furiei laptelui si in al doilea rand stimuleaza secretia lactata. Cu cat mulgem mai mult lapte cu atat mama va produce mai mult lapte.

Furia laptelui este incarcarea excesiva a sanilor cu lapte de mama, apare inflamatia sanului care poate fi insotita de temperatura, adica de febra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *