Ce sfaturi ne puteti da pentru mamicile care alapteaza?
Dr. Mihaela Bilic: In primul rand, un lucru care trebuie sa fie foarte clar fiecarei mamici e ca, calitatea si cantitatea laptelui nu depinde de ceea ce mananca ele. In afara de hidratare, care este obligatorie si o mamica trebuie sa consume 2-3 litri de lichide zilnic, ceea ce mananca o mamica nu se reflecta in calitatea laptelui. Organismul nostru este programat genetic sa sintetizeze un lapte de calitate inalta, si nimic din ceea ce mancam nu poate modifica substantial calitatea laptelui.
Astfel incat, o femeie care a nascut recent poate sa revina la o alimentatie normala si chiar sa aibe o alimentatie usor hipocalorica daca isi doreste sa si slabeasca repede. Foarte multe femei au aceasta problema dupa ce au nascut, si anume vor sa se intoarca la greutatea si la silueta dinainte , deci nu este o problema daca mancati mai putin de 2000 de calorii pe zi, nu va afecta in niciun fel calitatea laptelui pentru copil. Este chiar bine de stiut ca depozitele de grasime acumulate in timpul sarcinii sunt foarte rapid mobilizate in momentul in care alaptati. Deci pe langa beneficiile pentru fat, alaptatul ajuta la pierderea rapida a kilogramelor si grasimea acumulata in timpul sarcinii. Un aspect important este ca acestea determina calitatea inalta a laptelui, pentru ca din ea se sintetizeaza laptele. Deci, cu cat veti alapta mai mult , cu atat va veti reveni mai repede la silueta de dinainte de a ramane insarcinata. O femeie care alapteaza trebuie sa aibe grija sa consume multe lichide. Lihide inseamna apa in primul rand, si de ce nu, laptele degresat. Din cele spuse anterior, laptele este cea mai buna sursa de calciu combinata cu vitamina D, se absoarbe foarte bine in sangele mamei si atunci reprezinta varianta esentiala si pentru hidratare si pentru asigurarea necesarului de calciu. O femeie care alapteaza poate consuma de asemenea ceaiuri si/sau orice lichid cu exceptia alcoolului si a bauturilor cu zahar. Mai accentuez inca odata ca o femeie care alapteaza nu trebuie sa consume alcool sub nici o forma. In aceasta categorie intra si berea , fapt pentru care mitul ca daca bei bere faci lapte mai mult si mai bun este total eronat. Alcoolul trece prin lapte la copil si poate produce modificari grave in dezvoltarea lui. Bazati-va pe laptele degresat, pe apa si ceaiuri si evitati bauturile racoritoare cu zahar pentru ca zaharul are numai calorii goale, si nu aveti nevoie in aceasta perioada de marirea depozitelor de grasime ci din contra de topirea lor.
Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie echilibrata, trebuie sa contina atat glucide din produsele fainoase , cat si proteine de cea mai inalta calitate , insa sub nicio forma nu trebuie sa fie crescuta din punct de vedere al continutului caloric .Femeile care alapteaza nu au nevoie de calorii mai multe decat o femeie normala, tot ce inseamna cheltuiala energetica si metabolica pentru prepararea laptelui trebuie sa se faca pe baza depozitelor de grasime acumulate in timpul sarcinii. Mancati normal si veti slabi repede si veti avea si un lapte de inalta calitate pentru copil, nu este nevoie de nici o suplimentare a ratiei calorice zilnice.
Apropo de mituri despre alimentatia femeii care alapteaza, se spune ca nu este bine sa manance alimente care i-ar displace copilului. Si aici este vorba doar de traditie si cuvinte spuse din gura in gura, daca alimentele satisfac mama ele vor satisface in mod sigur si copilul. Puteti sa mancati orice fel de aliment, cu atentionarea ca atunci cand apar mici tulburari digestive la copil, este indicat sa controlati alimentul “suspectat”; repetati consumul lui de doua-trei ori si daca respectivele tulburari digestive apar de fiecare data, eliminati-l. Exemplu de astfel de alimente ar putea fi ceapa, usturoiul sau anumite fructe dar acestea nu dauneaza copilului in mod direct, poate doar o coincidenta sau o legatura pur intamplatoare. Si daca mama simte nevoia sa manance aceste produse ea poate sa le introduca in alimentatia zilnica pentru ca nu afecteaza cu nimic dezvoltarea copilului. In concluzie, tinerele mamici sunt libere sa manance tot ceea ce le place atunci cand alaptateaza.
Altfel, se creeaza o dieta libera si bogata in toate principii nutritive necesare, nu trebuie sa evitam un anumit aliment.
daca copilul este alaptat la san pana cand face scaunul moale?