Budinca de gutui: un desert cu un fruct extraordinar
Ingrediente:
Gutui
Fulgi de ovaz
Scortisoara
Suc de mere
Lamaie
Mod de preparare
Se curata gutuile, se taie cubulete si se amesteca cu putin suc de lamaie (pentru a nu se oxida), dupa care se pun la fiert intr-o oala in care sunt 1-2 degete de apa.
Cand gutuile s-au fiert, se scot si se piseaza cu o furculita, urmand ca jumatate din piureul obtinut sa fie asezat intr-un vas nu foarte inalt de yena. Peste patul de gutui se presara fulgi de ovaz, iar peste acesta se adauga cealalta jumatate de cantitate de piure. Ultimul strat este unul de ovaz.
Pentru un gust deosebit dar si pentru o consistenta mai buna, peste cele patru straturi se pune cu o lingura suc din oala in care au fiert gutuile si suc de mere.
Budinca se introduce in cuptorul preincalzit unde se lasa timp de 10-15 minute la o temperatura de 180 de grade.
Pofta buna!
[…] In preparatele culinare, gutuia se foloseste inca din Evul Mediu. […]