Dr. Mihaela Bilic: Pe cat posibl in timpul sarcinii este bine sa evitam orice fel de medicament , pentru ca in momentul in care citim orice prospect de medicament vom observa ca exista contraindicatii pentru femei insarcinate, pe principiul ca mai bine sa le evitam decat sa apara probleme la care nimeni nu s-a putut gandi. Asa ca, medicamentele vor fi luate strict la indicatia medicului ginecolog care supravegheaza sarcina , si numai in situatia in care este neaparata nevoie. Altfel, atitudinea generala este: evitati orice tip de medicament, inclusiv banalul nurofen sau paracetamol pentru ca pot avea efecte negative asupra dezvoltarii copilului.

 L: Care sunt alimentele care pot prezenta risc de contaminare?

Dr. Mihaela Bilic: Gravidele trebuie sa evite consumul de carne cruda din cauza riscului de infectie cu bacterii si atunci alimentele din dieta gravidei trebuie bine pregatite termic. Aceasta inseamna, carnea , indiferent de culoarea ei, fie ca e rosie, fie ca e alba , este bine sa fie gatita bine . Oul trebuie sa fie fiert tare, deci, atentie la produsele care contin maioneza facuta cu galbenus crud, pentru ca sunt contraindicate. Laptele trebuie sa fie consumat fiert. Trebuie evitate alimentele de tip sushi, acolo unde este prezent pestele crud, gen carpaccio, unde este vorba de carne cruda, deci, orice este crud trebuie eliminat din alimentatia gravidei, pe principiul ca pregatirea termica elimina toate bacteriile si riscul de contaminare cu ele.

L: In aceasta categorie intra si mezelurile?

Dr. Mihaela Bilic: Mezelurile in principiu sunt fierte si preparate termic, exista o gama de mezeluri, acelea crud-uscate, care sunt preparate doar prin uscare si afumare, si atunci ele trebuie evitate pe acelasi principiu, este mai sigur sa le preparam termic decat sa le consumam crude.

L: Pestele?

Dr. Mihaela Bilic: In cazul pestelui, pe langa faptul ca nu trebuie consumat crud, mai este o mica precizare si anume ,de evitat pestele oceanic de dimensiuni mari, gen peste spada, pentru ca pot aparea riscuri de contaminare cu metale grele, plumb, mercur, si atunci pe perioada sarcinii ar fi bine sa fie consumat pestele care provine din apa dulce , orice peste alb, sau daca este vorba de pestele gras , atunci sa fie preferat tonul si somonul, pentru ca sunt mai sigure si nu au risc de contaminare cu metale grele, si de ce nu, chiar si pestele care este provenit din conserva, el iarasi este controlat din punct de vedere al contaminarii cu metale gele si este sigur pentru consum.

L: Daca trebuie sa evitam alimentele cu calorii goale, zaharul, cu ce il putem inlocui?

Dr. Mihaela Bilic: Este clar ca zaharul nu contine decat calorii goale, astfel incat pe perioada sarcinii , daca doriti sa apelati la produse dulci, atunci pot fi prezente fructele in alimentatia gravidei si de ce nu, chiar si produsele pe baza de indulcitori artificiali. Ei au fost pe nedrept condamnati si cazuti in dizgratie, in afara de indulcitorii obtinuti pe baza de zaharina care intr-adevar traverseaza bariera placentara, toate celelalte tipuri de indulcitori nu au nici un fel de impact asupra dezvoltarii fatului. Din cauza aceasta produsele cu indulcitori nu sunt contraindicate in sarcina, pot fi consumate, bineinteles cu moderatie, ca orice alt aliment. Deci, cititi cu atentie etichetele su evitati indulcitorii care contin zaharina. Nici ei nu fac un rau demonstrat fatului, insa faptul ca traverseaza bariera placentara, este bine sa fie evitati in timpul sarcinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *