Din punct de vedere nutrițional adolescența este o perioadă extrem de vulnerabilă, nevoia crescută de nutrienți necesară dezvoltării fizice fiind de multe ori nesatisfăcută din cauza schimbării stilului de viață și a obiceiurilor alimentare care apar la această vârstă. Adolescenții nu mai sunt hrăniți, ei mănâncă singuri!

Pubertatea reprezintă procesul de transformare a copilului în adult, odată cu dezvoltarea fizică a corpului care ajunge la maturitate. În această perioadă rata de creștere este mai mare decât în orice alt moment al existenței individului, cu excepția primului an de viață. Adolescentul crește cu 20% în înălțime și își dublează greutatea în numai câțiva ani.

adolescenti _ foto _2Dezvoltarea puberală este continuă pe parcursul a 5-7 ani, însă timp de 1,5-2 ani procesul este mult accelerat. La fete acest „vârf“ de creștere debutează la vârsta de 10-11 ani și se încheie la 12 ani, în timp ce la băieți evenimentul are loc cu 2 ani mai târziu, la 12-13 ani.

Instalarea menstruației poate influența și ea ritmul de creștere, fetițele la care ciclul menstrual apare mai devreme crescând mai repede decât cele la care ciclul menstrual apare mai târziu. Fetele sunt supuse unor modificări hormonale majore odată cu debutul menstruației, variațiile de hormoni având impact nu doar asupra uterului și ovarelor, ci și asupra ratei metabolismului bazal, toleranței la glucoză, apetitului, dispoziției și comportamentului. Maturizarea fizică presupune inclusiv schimbarea compoziției corporale. Dacă în copilărie procentele de grăsime și masă musculară sunt relativ egale la ambele sexe (15% la băieți și 19% la fete), în adolescență femeile acumulează mai multă grăsime, iar bărbații de 2 ori mai multă masă musculară. În final, conținutul de țesut adipos va fi de 15-18% la bărbați și de 22-26% la femei.

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 74-75

 

Sursă articol aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *