Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r77245romu/babyboom.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2539
Pentru gravide – BabyBoom.Ro

A avea un copil este, fără îndoială, cel mai mare privilegiu al unei femei, dar și o responsabilitate enormă. De aceea trebuie să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca, copilul vostru să fie sănătos și să crească normal. Sarcina este acea perioadă din viață unei femei în care alimentația sănătoasă și echilibrată devine OBLIGATORIE, pentru că dieta nu privește doar mama, ci este determinantă în formarea, evoluția și buna dezvoltare a copilului.

gravide _ foto _ 2Încă înainte de a rămâne însărcinate, toate femeile trebuie să se pregătească pentru evenimentul ce va urma făcând ordine în alimentația zilnică, adoptând obiceiuri culinare sănătoase și, cel mai important, încercând să aibă greutatea ideală corespunzătoare vârstei lor. Subponderalele care nu reușesc să acumuleze suficiente kilograme pe perioada sarcinii riscă să aibă un copil cu greutate mică la naștere (sub 2,5 kg), în timp ce mamele obeze pot dezvolta pe parcursul celor 9 luni de gestație afecțiuni precum hipertensiune arterială, infecții urinare, diabet gestațional sau pot avea un copil cu greutatea mai mare de 4,5 kg. Acum ori niciodat ă este vital să fiți NORMOPONDERALE!

Câte kilograme trebuie să câștige o femeie pe perioada sarcinii?

O creștere adecvată a greutății pe parcursul celor 9 luni permite o evoluție a sarcinii și o naștere fără complicații pentru mamă și copil, dar și constituirea unor rezerve de grăsime necesare alăptării și asigurării unui status nutrițional corespunzător noului născut.

Creșterea ponderală recomandată în sarcină în funcție de Imc (indice de masă corporală)

Status nutrițional

IMC

Kg de câștigat

Subponderală

< 20

15-18

Normoponderală

20-25

11-16

Supraponderală

> 25

6-10

Obeză

> 30

maxim 7

Kilogramele se acumulează într-un mod neregulat pe parcursul sarcinii, și de multe ori ritmul de creștere în greutate este mai important decât câștigul ponderal total.

  •  În primul trimestru se pot câștiga 5-10% din numărul total de kilograme (maxim 1,5 kg), dar este și mai bine ca viitoarea mamă să-și păstreze constantă greutatea inițială.
  •  Ulterior se pot acumula în medie 450 g/săptămână, un pic mai mult pentru femeile slabe și un pic mai puțin pentru femeile robuste.

O femeie de talie medie ar trebui să câștige pe timpul sarcinii între 11 și 15 kg, una slabă până la 20 kilograme, în timp ce pentru supraponderale 7-10 kg sunt considerate suficiente.

O creștere exagerată în kilograme este un semn periculos care poate arăta debutul preeclampsiei, afecțiune manifestată prin edeme și hipertensiune arterială în ultimele luni de sarcină. Surplusul de kilograme din finalul sarcinii este reprezentat aproape în exclusivitate de țesutul „ne-gras“: placentă, creșterea uterului, creșterea volumului sangvin, dezvoltarea sânilor (a glandelor care produc lapte), dezvoltarea fătului în sine.

Rezerva de țesut gras propriu-zis care se formează este necesară producerii laptelui și reprezintă sub 25% din totalul kilogramelor câștigate.

Repartizarea unui surplus ponderal de 14 kg se poate face astfel:

• mărirea volumului sânilor – 1 kg

• volumul de lichide suplimentar – 2 kg

• placenta – 0,7 kg

• vascularizarea placentei – 2 kg

• greutatea copilului la naștere – 3,5 kg

• dezvoltarea musculaturii uterului – 1 kg

• depozitele de grăsime – 3,5 kg.

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 46-47

 

Sursa articol aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *