Nou-nascutul si sugarul au un deficit de termoreglare , din acest motiv ei trebuie protejati , dar NU exagerat.
Imediat dupa nastere, nou-nascutul este bine sa fie tinut intr-un mediu cu o temperatura un pic mai ridicata, dar care sa nu depaseasca 24 de grade, infasat mai strans.
Dupa o saptamana poate fi imbracat intr-o salopeta, cu o bluzita si cu un mic jerse deasupra, temperatura mediului ambiant trebuie sa fie in jur de 22 de grade.
Daca afara este cald si nu beneficiem de aer conditionat, este bine sa incercam sa aerisim cat mai des.
Nu trebuie sa ne temem de aer si de curent. Bineinteles ca nu vom tine copilul in vant si cu geamurile si usile deschise toate, dar, aerisirea incaperii in care sta copilul este foarte importanta.
Multi parinti isi pun intrebarea “cum sa il imbrace” atat in casa cat si afara, eu de obicei recomand ca fata de imbracamintea adultului , sugarul sa beneficieze de un obiect vestimentar in plus.
O metoda foarte simpla prin care poti sa determini daca copilului ii este frig, este sa ii palpam nasul sau manutele, daca acestea sunt calde inseamna ca temperatura din camera sau de afara este foarte buna.
Atunci cand ii facem baie , e de preferat sa nu ridicam mult temperature incaperii deoarece diferentele de temperatura vor putea sa-I determine probleme de sanatate.
Caciulita, un alt obiect vestimentar care este foarte des utilizat, nu este necesara in incapere.. Atunci cand sugarul este scos la aer, este bine sa aibe capul acoperit cu un singur rand , o singura caciulita, iar, daca este soare, sa fie acoperit cu o palariuta.
Se intampla foarte des ca parintii atunci cand copilul este bolnav sa nu-l imbaieze si sa nu-l scoata la aer.
Baia este foarte importanta la sugar, trebuie efectuata zilnic indiferent daca este bolnav sau nu.
Bineinteles, scurtam timpul de imbaiere, si de multe ori baia este cea care scade temperature corpului la copii febrili.
La aer putem sa-I scoatem daca nu este vant, daca nu ploua si daca nu au temperatura
[…] Disconfortul termic, temperatura prea ridicata sau scazuta a mediului poate fi o alta cauza de agita…. […]
Buna,
Nu stiu in ce calitate dati aceste sfaturi,dar poate ar bine sa va documentati mai bine cind dati sfaturi,care sunt citite si de alte mame care chiar cred ceea ce scrieti voi si nu au si alt mod de a se documenta!
In toate cartile de specialitate publicate in Romania de catre autori romani,temperatura se recomadat sa fie intre 22-25 de grade.
In toate cartile de specialitate,scris de autori strainit,este recomadata temperatura camerei intre 18-20 grade.
Avin in vedere ca in Romania,copii se imbolnavesc foarte repede si la cel mai mic simptom de racelala sunt tratati cu antibiotice, tind sa dau dreptate autorilor straini!
In plus, cind unui bebe ii este frig sau cald,niciodata nu se determina prin palparea nasului sau miini.Unul din motive e ca sugarul are intotdeauna membrele (adica minile si picioarele) mai reci decit restul corpului,dar aceasta nu inseamna neaparat ca ii este frig.
Ca sa poti sa determini daca ii este frig sau cald, verifici daca transpira pe spate,ceafa…daca e transpirat pe ceafa inseamna ca ii este cald.
Deasemeni, multi autori recomand ca bebele sa doarma afara daca temperatura nu depaseste -10 grade Celsius,daca nu este bolnav si nu bate vint puternic.
Buna ziua Ana!
Toate sfaturile pe care le veti gasi pe http://www.babyboom.ro sunt date nu de noi (dezvoltatorii proiectului), pentru ca nu avem nici o autoritate in acest domeniu, ci de medicii Regina Maria – Reteaua Privata de Sanatate!
Eu, de exemplu, sunt sociolog, deci nu-mi permit sa dau sfaturi mamelor, dar cred un medic pediatru atunci cand imi ofera un sfat pentru ca, in mod cert, are mai multa pregatire decat mine in acel domeniu.
Tocmai acest lucru face ca http://www.babyboom.ro sa fie diferit de alte proiecte online: aici VEZI medicul in cabinetul lui si doar el iti ofera informatii!
Cu prietenie,
Romulus OPRICA
sa doarma afara… -10 grade. Ia sa incerci tu mai intai, sa vedem daca-ti place. Si zici sa verific la ceafa, daca e transpirat, ii e cald. Si daca nu e transpirat, ii e bine sau ii e frig? Lumineaza-ma, ca uite ,daca idiotii de doctori romani ma lamurisera, tu ai reusit sa ma bagi in ceata complet.
Nu mai citi Dr. Spock.
Draga “Made”,
Suntem siguri ca doctorii romani nu sunt idioti si tocmai de aceea toate sfaturile pe care le gasiti pe http://www.babyboom.ro sunt oferite doar de specialisti, dupa cum foarte bine ati putut observa!
Si mai credem ca ati postat un comentariu nerelevant fata de articolul publicat, dar… noi suntem transparenti si doar acesta este motivul pentru care am publicat comentariul.
Numai ganduri bune!
Echipa BabyBoom.Ro