Acest prim control facut dupa externarea din maternitate nu este un control obligatoriu, dar este recomandat ca in afara medicului de familie, nou-nascutul sa fie examinat de un specialist, pana la 14 zile de la nastere.

La primul control medical pediatrul va examina bebelusul din crestet pana in talpi, pentru a fi sigur ca nu prezinta anomalii. Acesta este un moment foarte bun pentru a discuta si lamuri toate motivele de ingrijorare pe le-ati putea avea.

1.Doctorul masoara circumferinta capului si cauta orice anomalie. Va controla fontanelele si va palpa planseul bucal pentru a se asigura ca este complet. Fontanelele in general se inchid in jurul varstei de 12-18 luni, uneori se inchid si la 9 luni, altele , mai lent chiar si la varsta de 2 ani. Pentru a evita turtirea capului bebelsului este bine sa variati pozitiile de somn.

2.Asculta inima si plamanii pentru a vedea daca functioneaza normal. Prezenta unor sufluri cardiace este relativa frecventa la bebelusi si nu indica neaparat o afectiune.

3.Prin palparea abdomenului, medicul va verifica daca organele interne au dimensiuni normale. Va palpa , de asemenea pulsatiile din zona inghinala si va verifica existenta unei hernii obilicale

4.Va verifica daca organele genitale prezinta anormalii. La baietei, va verifica daca sunt coborate testiculele. La nastere unele fetite au scurgeri vaginale datorate hormonilor materni, dar acestea dispar singure.Alte fetite , la varsta de cateva zile pot avea o scurgere asemanatoare menstruatiei care se datoreaza lipsei de hormoni materni dupa nastere.

5.Va misca delicat membrele bebelusului, va verifica articulatiile soldului si daca nu exista deformari ale labei piciorului.

6. Va verifica sanii beblusului atat baietei cat si fetite pentru ca unii copii au sanii umflati dupa nastere. In unele cazuri de la nivelul lor se pot scurge cateva picaturi de lapte. Nu trebuie facut nimic pentru aceasta stare, cu timpul va disparea. Sanii copiilor nu ar trebui masati sau “storsi” deoarece acest lucru ar putea duce la infectii si iritatii.

7. Urechile sunt verificate cu ajutorul unui otoscop.

8. Ochii- se verifica miscarile ochilor si permeabilitatea canalelor lacrimale.

9. Se verifica cu atentie si pielea bebelusului pentru a depista icterul, infectii cutanate sau semen de alergie.

10. Bineinteles ca se si masoara si se cantareste pentru a ne asigura ca se dezvolta in parametrii optimi.

11. Se examineaza reflexele

De obicei la primul control al bebelusului nostru suntem foarte emotionati si dornici sa auzim parearea specialistului ca totul este in regula. Ca un mic sfat, ar fi bine sa va faceti de acasa o lista cu intrebari pentru medicul pediatru.

* Primul control medical al bebelusului *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *