Cum gestionam stresul financiar?
“V: Ei bine, ce s-a intamplat in Romania am putea sa spunem legat de raportul dintre venituri si cheltuieli este ca ele au fost intr-un relativ echilibru in prima decada de dupa anii ’90. A fost perioada aia de tranzitie dureroasa resimtita din punct de vedere financiar de toate familiile din Romania, insa dupa anii 2000, odata cu aparitia modurilor, odata cu publicitatea agresiva, am descoperit placerea de a consuma. Foarte putini dintre noi o cunosteam si era un fel de reparatie istorica ca sa zic asa, legata de privatiunile anterioare din anii ’90. Deci era legitim sa aspiram la un nivel de viata mai inalt, asta a antrenat niste cheltuieli mai mari care nu erau intotdeauna intr-un raport just cu veniturile pe care le aveam in acea perioada, care erau idexate, pentru ca cresterea economica in Romania a inceput de prin anii 2001-2002. Insa nu in aceeasi masura in care crestea pofta noastra de a avea un standard de viata ridicat si in momentul ala a aparut un dezechilibru intre venituri si cheltuieli. Ce am fi putut sa facem atunci ca sa mentinem un echilibru ar fi fost de exemplu sa ne tinem in frau cheltuielile. Insa noi tocmai descopeream placerea de a avea acces la un standard de viata ridicat. Ceea ce a fost foarte greu. O alta modalitate ar fi fost sa ne crestem veniturile, nu-i asa? Si sunt familii in care am vazut persoane care cautau un al doilea venit, poate un al treilea venit, ca sa isi permita stanrdardul de viata la care aspira. Insa pentru ca s-au liberalizat cumva creditele si accesarea unui credit de consum, si a celorlalte tipuri de credite, devenisera relativ usoare, ce-am facut noi?
R: Am inceput sa luam credite.
V: Am inceput sa luam credite! Si am tratat creditul ca o sursa de venit. Si am zis „la venitul meu, daca adaug acest credit, voi reusi sa imi echilibrez standardul de viata care presupune aceste cheltuieli” care incepusera sa fie ridicate. Ce-am descoperit in timp relativ scurt? Acest credit era pana la urma un venit?
L: Ma gandesc ca nu.
V: Ce era de fapt?
R + L: O cheltuiala.
V: O cheltuiala! Deci cu alte cuvinte am sperat sa ne echilibram raportul dintre venituri si cheltuieli la nivelul familiei prin acest credit dar ne-am dat seama in termen scurt ca nu este neaparat asa. Am pariat pe faptul ca vom avea venituri constante si ca o sa ne permitem sa sustinem rata acestui credit, insa vine criza in 2008 si ce se intampla? Veniturile ingheata sau scap, companiile renunta la bonusuri si la premii, sau le dau intr-un cuantum mult mai redus decat pana atunci, creste inflatia, cheltuielile cresc si se scumpesc si banii, deci costul creditului creste si el. Astfel incat anul 2008-2009 ne gaseste intr-un aport de dezechilibru financiar si mai mare intre venituri si cheltuieli. De unde speram sa iesim cu brio inclusiv imprumutandu-ne, ne-am trezit intr-un standard de viata pe care nu il puteam sustine, cu venituri care au inghetat sau au scazut, si cu un credit care este mult mai scump. Iata de ce in ultimii ani problematica familiilor tinere si nu numai a familiilor tinere din Romania, este marcata de grija si de stresul acesta pentru a mentine echilibrul financiar dintre venituri si cheltuieli. Cum iesim de aici?
R: Buna intrebare! De aceea te-am invitat. ” Adrian Iacobus, psiholog
Vedeti si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar V
[…] si articolele: Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar […]
[…] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar […]
[…] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar IV, Stresul financiar […]
[…] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar […]