Cum gestionam stresul financiar?

AXA v 2

“V: Stiti ca din punct de vedere politic, macroeconomic, se discuta mereu despre cum am putea sa redresam situatia economica. Oportun ar fi sa ne punem intrebarea “Cum ar arata un plan de redresare financiara la nivelul unei familii? Care sung parghiile pe care le poate actiona o familie pentru a-si pastra acest echilibru si pentru a reduce stresul?”. Avem venituri si avem cheltuieli. Ce putem face intr-un raport dezechilibrat?

L: Mai scadem din cheltuieli, mai adaugam la venituri.

V: Ok, deci un prim pas de bun simt este sa ne uitam inca o data pe cheltuielile pe care le facem. Si apoi, daca am echilibat zona de cheltuieli sa ne uitam si la instrumentele pe care le avem sa ne securizam venitul sau chiar sa ni-l crestem. E simplu sa ne reducem cheltuielile? Cum e? Cum ar fi daca de maine v-ati propune sa reduceti cheltuielile in cazul familiei voastre? Ce ar presupune asta?

L:  Un lucru foarte greu.

R: Anumite cheltuieli nu le pot reduce, poate ca ar insemna ca… intr-un singur cuvant „dureros”.

V: E dureros pentru ca acele cheltuieli stau in spatele unor obisnuinte deja achizitionate care mentin un standard de viata la care tinem, cu care ne identificam, care ne creaza o stare de confort, naturala, normala in anumite limite. Si atunci e de vazut daca dincolo de durerea pe care o presupune reducerea cheltuielilor am si fi in stare sa facem niste reduceri. As putea sa va spun ca pasul care ne scapa mai mereu atunci cand este vorba sa actionam asupra cheltuielilor este faptul ca noi nu le cunoastem cu adevarat. Folositi de exemplu in momentul asta o lista cu cheltuieli, pe o foaie de hartie sau intr-un tabel de tip Excel sau pe orice alt suport?

R: Nu, dar folosim o lista de cumparaturi.

L: Intotdeauna mergem cu o lista, asta a fost primul pas, sa ne facem lista cand mergem la cumparaturi.

V: Ok, si cand veniti acasa cu cumparaturile deja luate, le comparati cu lista cu care ati plecat de acasa? Cam care e raportul?

R: Ne-am obisnuit sa…

L: Nu, nu deviem de la ea.

V: Nu iesiti din lista, este foarte bine. Acesta este un prim pas, in majoritatea familiilor constatam ca nu exista o lista cu cumparaturi, nu exista o evidenta a limpede macar a cheltuielilor mari la nivel de familie si ne aflam in fata urmatorului paradox, romanii se plang ca nu au bani, dar daca sunt intrebati pe ce ii cheltuie, nu sunt in situatie de a putea sa spuna. Deci un prim pas este reducerea cheltuielilor, ar fi evidentierea lor printr-o listare riguroasa, al doilea o ordonare a lor in functie de prioritati, ce este important si ce este urgent si dupa ce am realizat aceasta prioritizare urmeaza taierile de cheltuieli sau chiar renunatarea la cele care nu sunt sustenabile sau care nu mai sunt actuale raportate la nevoie si dorintele noastre.” Adrian Iacobus, psiholog

 

Vedeti si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar IV, Stresul financiar V

4 Responses to Stresul financiar III
  1. […] si articolele: Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar […]

  2. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar […]

  3. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar […]

  4. […] si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *