Cum gestionam stresul financiar?
“R: Noi te-am gasit pe tine. Dar unde poti sa gasesti un consultant financiar?
V: In momentul asta nu exista profesia asta omologata ca atare in Romania, sunt mai multi pofesionisti ce isi dau titlu de consultant financiar si pot sa va spun ca in momentul asta ii regasim mai degraba in cadrul companiilor de asigurari de viata si in cadrul anumitor banci. In spatele acordarii unui credit sau a unui produs de asigurare de sanatate este oportun sa treci printr-un demers care i se poate spune de consultanta financiara, si care presupune un diagnostic al sanatatii financiare a familiei pentru a vedea unde sunt atuurile, unde sunt punctele forte ale familiei dar si punctele care merita imbunatatite, dupa care elaborarea unor solutii de echilibrare financiara. Deci in randul acelor companii puteti sa gasiti un asemenea specialist si daca e sa va puneti problema alegerii lui ca si atunci cand alegem un babysitter sau un psiholog, v-as recomanda ca dincolo de a verifica competentele sale profesionale in domeniul financiar, sa va asigurati si la nivelul afinitatilor personale ca este acel gen de persoana in care puteti sa aveti incredere, tocmai pentru a va construi un parteneriat pe termen lung, care sa va asiste mai in toate deciziile financiare pe care le luati la nivelul familiei.
V: Este o practica obisnuita sa constatam ca tinerele familii incep sa se gandeasca cu adevarat la viitor atunci cand incep sa aiba copii, pentru ca nu poti sa nu te gandesti ce va face cand va avea 5 ani, cand va merge la scoala. Iti faci ganduri in legatura cu terminarea cu succes a unui liceu, si chiar te gandesti si la facultate. Ce pot sa va spun este ca finalitatea unei intalniri cu un consultant financiar este aceea de a va construi planuri financiare solide, consistente, care sa va reduca acest stres financiar. Cand spuneti ca deja aveti ganduri legate de viitorul lui Mihnea nu ne indica decat faptul ca s-a copt momentul pentru o intalnire cu un astfel de consultant financiar, astfel incat ce inseamna stresul financiar legat pe an, sa fie solutionat atat pe grijile legate de ziua de maine sau pe situatia imediata plecand din prezent, dar sa aveti si o imagine cat de cat conturata despre cum ati dori sa evolueze lucrurile in familie din punct de vedere financiar la nivelul anilor urmatori, poate chiar pe cateva decade. Asta nu inseamna sa luati o decizie acum ci macar sa incepeti sa va puneti problema in mod planificat si cat mai responsabil.
R: Multumim mult!
L: Multumim foarte mult!
V: Cu mare drag!
V: Din pacate avem tendinta sa tot amanam sa facem acel lucru care conteaza cu adevarat pentru viata noastra si in schimb sa repetam la nesfarsit erorile de care am vrea sa scapam. Pentru cei care iau decizia inca de astazi sa faca ceva pentru a se initia in domeniul financiar am trei recomandari accesibile, cumparati un joc Monopoly si practicati-l, jucati-va si cu copiii acasa, iar pentru cei care invata din lectura am o prima recomandare, o carte care ne ajuta sa fim in controlul banilor si sa nu fim controlati de bani, este vorba despre „Tu si banii”, o carte scrisa de un psiholog in colaborare cu un jurnalist, Emmanuelle Daviet, Marc Levy-Davila, si de asemenea o carte supertitrata care este publicata si la noi, este vorba despre „Tata bogat, tata sarac” al lui Robert Kiyosaki.” Adrian Iacobus, psiholog
Vedeti si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar IV
[…] Vedeti si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar V […]
[…] Vedeti si articolele: Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar IV, Stresul financiar V […]
[…] Vedeti si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar III, Stresul financiar V […]
[…] Vedeti si articolele: Stresul financiar I, Stresul financiar II, Stresul financiar IV, Stresul financiar V […]